Search Here

A szaldó elszámolás megválaszolatlan kérdéseire is választ kaptunk

Home / A szaldó elszámolás megválaszolatlan kérdéseire is választ...

A szaldó elszámolás megválaszolatlan kérdéseire is választ kaptunk A szaldó elszámolás megválaszolatlan kérdéseire is választ kaptunk A szaldó elszámolás megválaszolatlan kérdéseire is választ kaptunk

A szaldó elszámolás megválaszolatlan kérdéseire is választ kaptunk

Spread the love

Annyiféle variálás volt az utóbbi időben a napelem szaldó elszámolás lehetőségeit illetően, hogy én már őszintén szólva le is álltam a téma követésével. Rengeteg ideig kellett arra várni, hogy végre legyen valami konkrétum, amibe lehet kapaszkodni. De végül nem foglalkoztam ilyesmivel, mondván minek. Aztán kiderült, hogy jól is tettem, mert a napelemrendszer.info oldalon mindent összessítettek, amit a témával tudni érdemes. A szaldó elszámolás így már nem kérdés, hanem válasz – hála a napelemrendszer.info részletes tájékoztatójának, ami nem a kacifántos jogi nyelven íródott, hanem közérthető, egyszerű hangvételű módon úgy, hogy azt a hozzám hasonló földi halandó is jól megértse.

Dióhéjban ezért most szeretném itt is összefoglalni azt, hogy miről is van szó. Az a helyzet, hogy saját tapasztalatok is vannak benne, mert a szüleimnél van napelem már régebb óta, én meg most szeretnék majd csatlakozni a nemsokára induló napelemes pályázattal. Anyuék eddig úgy fizettek, hogy megvoltak a havi elszámolók, mint mindenki másnak, de az év végén kapott összesítőben mindig megvolt az összegzés, ami alapján általában vagy visszakaptak pénzt a szolgáltatótól, vagy nem kellett fizetni semmit. Szóval szépen, lassan, az évek alatt visszacsordogált spórolás formájában az a pénz, amit ők az elején befektettek indulóként. Ez az éves szaldó elszámolás egészen korrekt volt és még talán azt is mondanám, hogy „kedves” a felhasználó számára, hiszen összességében, amikor hálózatra, áramra volt szükség, akkor nem azt az áramot kapja vissza a fogyasztó, amit egyszer még nyáron megtermelt, hanem egy valamilyen erőműben előállított energiát, ami bizony drága.

Talán ez is lehetett a kiváltó oka annak, hogy most már másképp van a szaldó elszámolás, mint korábban. Aki újonnan csatlakozik a hálózatra, annak nem éves szinten számolják majd, hogy mennyi lesz a beszálló, hanem annál sokkal rövidebb, havi periódusban. Ez ugye azért ciki, mert így nincs lehetőség arra, hogy az erősebb termeléssel bíró melegebb hónapok kompenzálják a gyengébb téli hónapokat, vagyis sokkal nagyobb lesz a napelem teljesítményében az egyenetlenség. Ezek után kérdem én, ki akar egy olyan rendszert felszereltetni, ami nem elég, hogy drága, de lényegében csak tavasztól őszig jó, pont akkor, amikor amúgy nem pörögnek olyan nagy fogyasztók, mint mondjuk a téli fűtésre már gyakran alkalmazott inverteres klímák és hőszivattyúk. A válasz: hát én. Méghozzá azért, mert most jön egy olyan pályázat, ami akár 66%-os támogatást nyújt a telepítéshez. Szerintem ez egy olyan beszállási pont, amit nem érdemes kihagyni, mert ki tudja, hogy lesz-e még valaha ilyen lehetőség. A napelemrendszer.info oldalon részeletest leírást találtok a pályázatról is.

De most térjünk vissza a szaldó elszámolás kérdésére, ami hát talán egyértelműen látszik, hogy nem olyan kedvező havi formában, mint a korábbi éves formájában. Az viszont mégis szimpatikussá teheti a napelem telepítés gondolatát, ha maga a berendezés és a telepítés kedvezőbb lesz az idő múlásával. Én tehát azt mondom, hogy remélem, hogy a napelem telepítési kedv nem fog teljesen elhalni, különben végleg lemaradunk a nyugati szomszédoktól, ami a megújuló energiaforrások használatát illeti. Ha még ennél is jobban belemélyednétek a kérdésbe, akkor a napelemrendszer.info oldalon lehet további részleteket megtudni a szaldó elszámolás és a napelem pályázatok témakörében is.

 

Leave A Comment