Search Here

A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ

Home / A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ

A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ
A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ

A KORMÁNYVÁLTÁS AZ, AMI MINDENT ELRENDEZ

Spread the love

Karácsony Gergely interjút adott a Népszavának, melyben számos fontos témát érintett.

A Fudan egyetem kapcsán a főpolgármester így fogalmazott: “Az a kötelességem, hogy érvényt szerezzek a Fővárosi Közgyűlés döntésének, és világossá tegyen az Orbán-kormánynak: itt a vége a sunnyogásnak. A Diákváros elsősorban nem fővárosi ügy, hiszen leginkább a vidékieknek hiányozna az a több ezer kollégiumi férőhely, ami nem épülhetne meg a Fudan Egyetem miatt. Orbán Viktor egyetlen mondattal hatályon kívül helyezheti a Fudan-törvényt. Ha ezt nem teszi, akkor erre népszavazással kényszeríthetjük. Persze a kormányváltás az, ami mindent elrendez: akkor lesz Diákváros, lesz egészségügyi fejlesztés, és akkor akár vb is lehet.”

Arról, hogyan egyeztethető össze a főpolgármesteri pozíció a miniszterelnök-jelölti karakterrel, Karácsony elmondta: “Azt, hogy főpolgármester vagyok, nem tudom és nem is akarom eltagadni a kampányban. Azért vagyok miniszterelnök-jelölt, mert az én megválasztásom az ellenzék eddigi legnagyobb politikai sikere volt, az ellenzéki pártok kormányzóképességét leginkább a városházi koalíció együttműködése mutatja. Pont azért vállaltam jelöltséget, mert az elmúlt két év munkája az ellenzék legkomolyabb tanúságtétele arról, hogy képesek vagyunk nagyon nehéz körülmények között is vezetni a várost, érvelő vitáinkkal együtt is olajozottan működtetni egy sokpárti koalíciót.”

Az interjúban az előválasztás előnyeire is kitért Karácsony: “Az előválasztás egy olyan teher, ami alatt nagyot nőhet a pálma, aki itt szavazni fog, az aktív lesz az éles voksoláson is. Azért vagyok mániákus előválasztási párti, mert az a szervezeti erő, ami kell a kormányváltáshoz máshogy nem tud felépülni. A kormányváltáshoz szélesíteni kell a változást akarók táborát, meg kell nyerni a ma még bizonytalan, a Fideszben csalódott választókat. Ehhez nem elegendőek a pártkeretek, a pártelkötelezettségek. Aki az előválasztáson részt vesz, annak ez a legfontosabb kérdése: ki képes új szavazókat hozni a pártkötődéssel rendelkező választókon túl? Az emberek mérlegelnek, átnyúlnak a párthatárokon, és felteszik a valóban releváns kérdéseket: ki képes szélesíteni a változást akarók táborát, ki képes egyben tartani a hatpárti koalíciót, kinek van érvényes programja? Ha ez számít, akkor nyerni fogok.”

A jelenleg érvényben lévő alaptörvény kapcsán elmondta: “Ha miniszterelnök leszek, nem fogok felesküdni az alaptörvényre. De mi nem lehetünk Orbánabbak Orbánnál, nem mondhatjuk azt, hogy majd egyszerű többséggel alkotmányozunk, mert akkor nincs különbség, ez így nem megy. Van egy sor javaslatunk, kidolgozott tervünk, amely megoldást kínál arra, hogyan tudjuk kiszabadítani a parlamentet a NER kétharmados gúzsából, ugyanakkor az új Alkotmányt nem akarnám siettetni. A rendszerváltás legnagyobb hibája ugyanis, hogy nem volt népszavazás az akkori alkotmányos rend megerősítéséről.”

Az interjúban az újságíró arra is rákérdezett, hogyan állnak a beígért elszámoltatások, és hogyan tervezik ezt a jövőben, amire Karácsony így reagált: “Ahhoz képest, hogy milyen bénult állapotban van a hazai igazságszolgáltatás, a főváros feljelentései egész szép pályát futnak be. Teljesen más helyzetben lesz az új kormány, amely kinyithatja azokat az aktákat, amelyek most el vannak zárva előlünk. Létre lehet hozni egy antikorrupciós ügynökséget, csatlakozhatunk az Európai Ügyészséghez, a NAV és a rendőrség pedig felszabadultabban végezheti a dolgát. Ha azt akarjuk, hogy az új köztársaság a rendszerváltás után létrejöttnél tartósabb legyen, akkor nem hagyhatjuk, hogy az emberek igazságérzetét nagy mértékben bántó ügyeket a szőnyeg alá söpörjék. Vissza lehet, és vissza is fogjuk adni azt, amit elvettek tőlük. Ez a jóvátételi politika, ami az én programomban együtt jár az elszámoltatással. Lehet, hogy ebben nem én vagyok a leghangosabb, de nekünk van erre végrehajtható programunk, konkrét intézkedési terveink, felkészült csapatunk, amelyik már dolgozik a jogi-gazdasági megoldásokon. A NER lényege a közpénz, én pedig elzárom a pénzcsapokat. Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon.”

Leave A Comment